BSO De Bosbes verhaalt…

Voor iedereen: een sprankelend 2016!

En voor allemaal hoop ik dat jullie op net zo’n mooie vakantie mogen terugkijken als ik. Door de kinderen heb ik mogen genieten. Genieten van hun fantasie, hun creativiteit, hun glimlach en lol maar ook met zijn allen op de bank een filmpje kijken.

Maandag (21 dec) zijn we begonnen met lekker spelen thuis en buiten. Een kerstappeltaart werd gemaakt en ’s middags zijn we naar het Doe-museum geweest. 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag (22 dec) hebben we vooral buiten gespeeld. Blikspuit, met het buitenspeelgoed en naar het bos geweest om takken voor een kerststuk te zoeken. Dit kerststuk hebben we uiteindelijk donderdag gemaakt. Al met al een fijne week!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 18 december

En daarom ben ik een bofkont in kwadraat: vanmiddag gemaakt door een hele lieve jongen. Voor Mariel, omdat ze zo lief is zei hij. Op deze manier kan mijn dag niet meer stuk.

 

En dat er dan dit nog ligt in de kamer omdat ik zelf vergeten ben te zeggen dat er opgeruimd mag worden… Ach, dat hoort erbij!

 

Dinsdag 15 december

En alweer een bofkont: hiermee verwend! Je zou de oliebol toch zo opeten (het is een kaars), de amarilles gaat vast en zeker nog mooi bloeien. Bedankt ouders!!!

 

Maandag 14 december

Wat mag ik weer terug kijken op de middag met een warm gevoel! Na school zijn we het bos ingegaan om takken te zoeken voor de kerstkrans. Het was heerlijk weer en we konden genoeg bruikbaars vinden. Takken van de spar, hulst en ik had zelf al takjes van de els en klimop geregeld. Niet iedereen wilde een krans maken en dat was prima. Ik begon met de jongste (4 jaar), hij gaf mij de takken aan en ik maakte ze vast met bindersdraad. Doordat ik hem hielp heb ik hier helaas geen foto’s van.

 

 

 

 

 

 

 

Toen de meiden uitgespeeld waren kwamen ook zij aankloppen om te beginnen. Samen konden ze zich prima redden. De één gaf de takken aan en de ander bond ze vast. Teamwork!!! Degene die niet wilde en zag wat voor prachtige kransen er werden gemaakt, wilde de eerstvolgende keer ook graag een krans maken. Daar kan ik dan weer ontzettend van genieten!

 

Maandag 30 november

Sinterklaas vieren op de BSO, hoe doe ik dat? Het is al veel voor de kinderen en hoe kan ik er aandacht aan besteden zonder dat het heel veel spanning geeft? Ik heb er even over na mogen denken. Uiteindelijk heb ik de ouders gevraagd of de kinderen deze dag allemaal konden komen. Met de vraag het niet tegen de kinderen te zeggen. Dit is heel goed gelukt, niemand wist ervan.

Met warme chocolademelk en pepernoten begonnen we. Als activiteit deden we een sinterklaas ganzenbord. Als je op een plaatje kwam had je een opdracht en je kon pepernoten verdienen. De eerste die gooide had meteen een opdracht en moest een brief uit de brievenbus halen. Hierin stond dat de jongste met de oudste op zoek moest in de schuur naar een zak cadeautjes. Bij elk plaatje waarop de kinderen kwamen mocht er een cadeautje uitgepakt worden. Degene die al was geweest met uitpakken deed alleen de opdracht. Zo kwam iedereen aan de beurt en werden de pakjes mooi rustig uitgepakt. Al met al een geslaagde middag met cadeautjes voor de BSO en een klein cadeautje voor de kinderen zelf.

 

 

 

 

 

 

Maandag 16 november

En soms dan word ik zomaar verrast door iets heel lekkers… of iets moois! Bedankt ouders!!!

 

 

 

 

 

 

 

November

Door mijn Kind-EHBO-cursus heb ik niet zoveel geschreven maar we hebben natuurlijk wel heel leuke dingen gedaan. Hieronder een impressie:

Het bouwen met Kappla :

 

 

 

 

 

 

Herfststukken maken:

 

 

 

 

 

 

Ballonnenspel in het bos, kaart/foto-ophanger-van-spiegel-en-wasknijper-activiteit :-), lekker binnen spelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Herfstvakantie

De mooiste vakantie die er is. Misschien een beetje overdreven maar ik hou van deze tijd. En als ik dan ook nog gezellige dingen met kinderen mag doen dan ben ik snel tevreden. Maar waren de kinderen ook tevreden? Ze hebben gelachen, gestoeit, ontdekt en ontspannen gespeeld. Wat hebben we gedaan? Het M&M’s spel, knikkerbaan gemaakt, uitstapje naar de DoeZoo in Leens en we hebben een spel gemaakt.

Op de dag van het M&M’s spel was het heerlijk weer. Lekker zonnetje buiten en in de trui het spel met opdrachten (doe-opdrachten, dierendenk-opdrachten en smurfenopdrachten). Ik zou graag uitleggen wat de opdrachten inhielden maar dan wordt mijn verhaal erg lang. Een voorbeeld van een smurfenopdracht was speerwerpen met tandenstokers. Won je de opdracht dan mocht er met de dobbelsteen gegooid worden en de ogen bepaalden hoeveel M&M’s je verdiende met je team.

 

 

 

 

 

 

Het uitstapje naar de DoeZoo was ook erg geslaagd. Wie kan er na de herstvakantie nou zeggen dat hij een slang om zijn nek heeft gehad? ‘Mijn’ BSO-kinderen wel! En een stinkdier aaien en zo ook een egel, een slang en een baardagame. Supercool toch? Buiten hebben we ook nog vele dieren gezien zoals verschillende soorten uilen, neusberen, eekhoorntjes en konijnen. Binnen in de kas waren ook nog vele spannende dieren te zien (vogelspinnen, mangrovevaraan, slangen en vleerhonden).

 

 

 

 

 

 

Ik vond het al met al een fijne vakantie om op terug te kijken. De blijheid, het enthousiasme en de ontwapenendheid van de kinderen heeft me groot plezier gedaan: Bedankt!!!

 

Maandag 3 oktober

Nog een prachtige dag, eentje waarbij we het bos niet konden laten schieten. We gingen stinkzwammen zoeken. En natuurlijk als je ze zoekt dan… zijn ze moeilijk te vinden. Maar we hebben er 1 gevonden. Waarschijnlijk is het te droog geweest, we hebben wel heeeel veel andere paddenstoelen gezien. Wie vindt de stinkzwam, het elfenbankje of de vliegenzwam?

 

 

 

 

 

Het leuke aan de middag was: degene die niet naar het bos wilde was het meest enthousiast aan het zoeken… Thuis hebben de kinderen nog even heerlijk op het veldje gespeeld. Op de step, blik gooien en winkeltje spelen.

 

Donderdag 9 september en dinsdag 15 september

 

 

Donderdag was een prachtige dag om naar het bos te gaan. Op ons plekje zaten we heerlijk in de zon. Fruit mee en wat drinken en toen hard aan de slag. De hut wordt mooi.  Met zijn allen hebben we flink takken gesleept en nu is de andere helft van de hut ook bijna dicht. Al met al een heerlijk middagje bos gehad.

 

 

Dinsdag hebben we appels gezocht en gevonden! Twee zakken vol en die zijn al verwerkt tot heerlijke appelsiroop. Een van de kinderen heeft geholpen met het schoonmaken van de appels en het sorteren. De kleine hebben we gebruikt voor de appelsiroop, de grote bewaren we voor een lekkere appelkoek.

 

Maandag 7 september en dinsdag 8 september

 

 

We zijn alweer een paar weekjes bezig en hebben alweer leuke dingen gedaan. Van appeltjes die langs de weg stonden hebben we appelkoeken gemaakt, appelmoes en appelsiroop. Van deze week wil ik vertellen hoe fijn het was. Maandag was het wat donker weer, af en toe een regenbui, het perfecte weer om met de nieuwe lego bezig te zijn. Eerst had ik nog in gedachten naar buiten te gaan na een half uurtje lego maar de kinderen waren zo heerlijk aan het bouwen…en wie ben ik dan om ze daaruit te halen?

Dinsdag was het lekker weer. In het bos gepicknicked en onze hut verder gemaakt. Hij wordt mooi. De kinderen vonden allerlei natuurschatten, prachtig om te zien. Hieronder een paar:

 

 

 

Grote vakantie

Een kind horen zingen, een kind horen lachen, een kind op zijn gemak! Zo even een paar woorden die me te binnen schieten als ik aan de grote vakantie terug denk. Wat hebben we veel leuke dingen gedaan en beleefd. Hieronder een kleine impressie.

Wat hebben we gedaan?

 

 

– waterpret op straat

– Bos en hei opgezocht (picknicken, spelletjes, hut bouwen, tuintjes maken enz.)

– thuis spelletjes 

– cola-mentosproef 

– sportclinics bij De Zwet

– teveel om op te noemen!

Nog geen afbeelding geselecteerd

Er is toch iets wat ik wil vertellen. Met de kinderen gingen we naar het bos. Wil je nog iets meenemen? Ja hoor. Voetbal, frisbee, bloklopen, kleine balletjes, er ging van alles mee. Er werd nog even wat meegenomen naar de open plek maar daar onder de boom, in het zand… er werd niet gespeeld met alles wat mee was genomen. Nee, er werd gespeeld met takken, dennenappels en nog meer uit de natuur. En dan…dan word ik echt blij. Dit is waar het om draait! Ik had een activiteit voorbereid maar deze was niet nodig. De kinderen gingen hun eigen hutjes maken, hun eigen tuintjes en paden naar de hutjes toe. Dit was genieten.

 

Week 26

De week beginnen met een margedag. Lekker de tijd om leuke dingen te doen. Samen met Evi heb ik heb ik het spel regenwormen uitgevonden, echt een leuk spel. Zeer leerzaam spel ook, ik geloof dat we het wel 3x hebben gespeeld. Maar we wilden natuurlijk ook naar buiten. Vlierbloesem zoeken voor vlierbloesemsiroop. Er hingen al aardig donkere wolken in de lucht maar we waren er niet bang voor. Toen we genoeg bloesem hadden en terug fietsten werden we toch een beetje nat. Thuis lekker een droge broek aan en klaar. ‘s Middags cupcakes gemaakt en later versierd met fondant. Het was er wel een dagje voor om wat meer binnen te zijn…

 De volgende dag zouden we de vlierbloesemsiroop klaar maken maar er was niet zoveel trek naar. Prima, lekker buiten spelen is ook goed. Beetje voetballen, wie scoort is keep, blijft altijd leuk. Van een aardige buurvrouw kregen de kinderen plaatjes van Freek in het Wild. Deze werden allemaal netjes verdeeld. Dat deed je goed Evi!

Donderdag drie nieuwe kinderen te wennen: gezellig! Eerst ieder kind een cirkel laten versieren op het plastic voor de huif op de bakfiets. In de cirkel staat ieder zijn naam met mooie versieringen. Bij regen zitten de kinderen dus lekker droog. Op straat had ik een soort bordspel getekend met opdrachten. In tweetallen speelden we dit. En het mooie is dat ik daar elke keer weer van leer. Kasper gaf me de tip dat na een opdracht, je het wel verdiend had een plek verder te mogen. Die neem ik mee! Het plezier en waarmee de kinderen spelen, dat geeft zoveel energie. Bedankt voor de fijne middag!

 

Maandag 1 juni en dinsdag 2 juni

We hebben de indianen achter ons gelaten en zitten nu in het thema: Proefjes! Nog wel even een fotootje van alle gemaakte knutsels van de indianen.

Voor vandaag hadden we een vulkaanuitbarsting op het progamma staan. Klinkt erg spannend maar we hebben geen vuurspuwende taferelen gehad. In het bos hebben we een vulkaan gemaakt (berg bladeren) en hierin hebben we een flesje gezet. In dit flesje mocht ieder kind een stofje doen. Eerst gebruikten we zuiveringszout, hierbij kwam een beetje kleurstof, daarna het afwasmiddel en vervolgens azijn. 

Door het zuiveringszout en het azijn bij elkaar te doen ontstaat er koolzuurgas. De bubbels zijn lichter dan de vloeistof en daarom willen ze naar boven. Doordat de opening smaller is dan de ruimte in de fles wordt de druk bovenin groter. Er ontstaat een gele schuimende massa die door de hoge druk eruit spuit.

Bij ons spoot de vloeistof er niet uit, het stroomde er mooi uit. We gaan hem nog een keer doen met een zandberg of met stenen zodat we de vloeistof over het zand (of de stenen) weg zien lopen.

Dinsdag hebben we ‘melkkunst’ gedaan. We mochten de melk handwarm maken en er daarna azijn bij doen. Doordat er zuur bij de melk wordt gedaan gaat het schiften. Dit zorgt voor schilfers in de melk en deze hebben we door een zeef gedaan. Alle schilfers bij elkaar geeft een mooie ‘klei’. Deze mogen we twee weken laten drogen en dan gaan we zien hoe het eruit ziet.

 

 

De-avondvierdaagse-week

Wat een gezellige week. Kinderen enthousiast over de avondvierdaagse. Verhalen over in de regen lopen, de ander is droog gebleven, snoepjes eten en liedjes zingen. Voor kinderen een geweldige week. En daar mag ik van mee genieten. Heerlijk!

De middagen hebben we vooral rustig ingevuld. Een filmpje kijken en op tijd eten. Een pannenkoekje gaat er dan prima in om vijf uur.

De finale op donderdag. Je mag verkleedt maar zonder is ook goed. Spannend want vandaag krijg je je medaille. En er staan heeeeel veel mensen langs de kant. Van sommige krijg je zomaar wat. Vanaf de Prins Bernardhoeve loopt de muziek mee, gezellig! En als je dan ‘s avonds in je bed ligt, dan kun je zo heerlijk slapen…

 

 

Meivakantie

Een eerste vakantie, leuk! Voor de eerste dag spelencircuit met bbq op het programma staan, voor de tweede dag schatzoeken. We troffen het de eerste dag, prachtig weer! Lekker in de korte broek naar de hei. Tussen Schipborg en Zeegse is een fijn plekje om met kinderen heen te gaan. Klimbomen, zand en ruimte. Eerst lekker een beetje ravotten en daarna spelletjes gedaan. O.a. spijkerpoepen, sinaasappelrace, blikgooien, koekhappen en spijkerslaan. Het leuke is dat iedereen zo ontzettend enthousiast is. De activiteit die ik heb bedacht mag gedaan worden, het hoeft niet. Toch vinden de kinderen het over het algemeen erg leuk om wat te doen. En het plezier wat ze eraan beleven, dat is onbetaalbaar. De schaterlach die klinkt, mooi! Bij de tocht van het schatzoeken was het zoeken geblazen. De touwtjes waren soms moeilijk te zien. Zo moeilijk dat ik zelf ook echt moest zoeken. Bij het moerasspel moesten 4 kinderen op 4 ‘tegels’ over het moerras heen. Bedenk maar een manier om de tegels steeds weer verder te leggen. De jongste van het stel werd door de oudste getild en zo kon iedereen weer een tegel opschuiven. Goed bedacht, toppers!

 

Maandag 20 april

Vandaag weer heerlijk naar het bos geweest. We zijn verder gegaan met de tipi waarmee we vorige week zijn begonnen. Palen vast zetten in de grond, tafeltje maken, naambordje, kapstokjes. Allemaal heeeel belangrijke dingen voor in een hut!

Het proces wat zich in het bos afspeelt vind ik het allermooiste. Het nadenken over… ik wil een tafel maken, hoe moet ik dat doen? Wat ben ik nodig, waar zoek ik stevig hout? Allemaal vragen waarover je niet nadenkt als je op de bank achter je i-pad zit. We zijn goed bezig stoere ‘bosbessen’.

Het plezier wat er is, de lol, het genieten… Het kan zo simpel zijn. De dikste lol omdat op het naambordje een poppetje wordt getekend wat er gek uit ziet. Je zou erbij moeten zijn, het is zo mooi hier bij te mogen zijn!

 

 

Dinsdag 7 april 

Het buitenspeelgoed was aangekomen dus daar konden we ons fijn mee vermaken. Ik had de ‘bladersate’ op het programma staan maar daar straks meer over.

Eerst de hinkelbaan maar eens in elkaar zetten. Dat ging nog best moeilijk. Maar toen het eenmaal klaar was konden we beginnen… Maar hoe gaat hinkelen eigenlijk ook maar weer? Steentje in de 1 gooien, daar mag je niet in staan met je voet. Oeffff…best moeilijk nog, hinkelen. Maar wel leuk. Twee meiden uit de buurt kwamen ook meedoen. Een ander jongetje van de BSO kwam ook even aanwaaien. Gezellig!

Het spel ‘bladersate’ hebben we na het hinkelen gedaan. Ik had in de buurt verschillende bladeren verzameld en aan een sateprikker geprikt. De kinderen moesten zo snel mogelijk dezelfde bladeren in dezelfde volgorde aan de sateprikker zien te krijgen.

En toen was de eerste moeder alweer… De tijd vliegt. Bedankt lieve kinderen voor de fijne middag!!!

 

Dinsdag 31 maart

Wat een weertje. De wind was zo hard dat ik goed het stuur van de bakfiets moest vasthouden… En wat is er dan fijner om thuis aan de knutsel te gaan? Eieren versieren stond er op het programma. Niet iedereen had er zin in en dat is prima. Lego blijft in trek.

Met de meiden hebben we heerlijk gefreubeld. Met stiften hebben we de eieren mooi versierd. Ook hebben we twee verftechnieken uitgeprobeerd en servetjes op de eieren plakken maar dit werd niet echt mooi. Na het huiswerk maken kwamen zelfs de pubermeiden erbij zitten. Er werden prachtige creaties gemaakt.

Later kwamen de legojongens toch even kijken en wilden ook wel een eitje versieren. Toen het droog was hebben we nog eieren gezocht. Dat blijft toch een leuke en spannende activiteit.

 

Maandag 30 maart

We hebben het indianenthema even verruilt voor Pasen. In het bos achter het zwembad had ik een paaspuzzel-speurtocht uitgezet. Met de bakfiets er naar toe en daar op zoek naar paaseieren. Een rood paasei betekende rechts af een blauw paasei linksaf en een groen paasei rechtdoor. Wanneer er een nummer op het paasei stond was er een opdracht te vervullen.

Iedereen wilde graag de paaseieren vinden maar als je ging rennen miste je ze dus… zoeken geblazen. Al met al een fijne middag en nog te weinig tijd om op het eind eieren te zoeken. Dat houden we voor morgen…

 

Dinsdag 24 maart

Maandag hadden we al stokken gezocht voor de tipi die we wilden maken. Vandaag konden we daarmee aan de slag. Maar eigenlijk had iedereen veel meer zin om buiten te spelen. Hartstikke goed, gaan we doen! Het was lekker weer en met het buitenspeelgoed vermaakten we ons prima. Tennissen, skateboarden, steppen badmintonnen enz.

Zelf vind ik het heel fijn dat er de vrijheid is om iets anders te doen. Ik heb liever dat kinderen zelf hun middag invullen dan dat ik altijd met een programma kom. Het was weer een middagje genieten!

Vanmiddag voor het eerst twee kinderen in de bakfiets, dit mocht natuurlijk vereeuwigd worden…

 

Woensdag 18 maart

Vanmiddag mee naar de zwemwedstrijden in een heerlijk warm zwembad. Ik was niet voor niets mee want het groepje was met de estafette supersnel. Ze waren zo goed dat ze zelfs een beker binnenhaalden! 

 

 

 

 

 

Maandag 16 maart

Van een meedenkende ouder goede tip gekregen! En wel voor een activiteit: een indianentooi maken. Het thema indianen was daarmee snel gekozen. De komende weken zullen we met dit thema aan de gang gaan.      

In het kraaienbos zijn de roeken druk bezig om hun nesten te maken. En waar zoveel vogels zijn, zijn veren. Wij, op naar het bos, om veren te zoeken. Maar dat viel nog niet mee. We hebben er meteen maar een spel van gemaakt. Degene die de 1e veer zou vinden mocht opperhoofd worden. Maar het opperhoofd moest ook een naam hebben. Aan tafel hadden we het al gehad over de namen van de indianen. Zij gebruiken vaak dieren in hun namen. Het opperhoofd werd: Bronzen Paard. Verder verzonnen de kinderen nog Slimme Bizon, Gouden slang en Rode Adelaar.

Een enkele veer vonden we na veel zoekwerk. Dus een hoofdtooi vol met veren, nee! We gaan iets anders creatiefs verzinnen. Onderweg hadden we genoeg om mee bezig te zijn. Zo hadden we het aan tafel ook over speren en pijl en boog gehad. We vonden genoeg mooie takken om deze van te maken. Activiteit voor de volgende keer?